Reinigings- en onderhoudsadvies

Tips voor het onderhoud van uw gietvloer

Met een gietvloer geen assepoestertoestanden. Integendeel: doordat hij naadloos en waterdicht is, roetsjt u er met uw dweil overheen. Een fluitje van een cent! Geeft u uw gietvloer goed en regelmatig een poetsbeurt? Dan blijft hij jarenlang mooi.

Het grootste verschil met andere vloeren zit hem in de vloeistofdichtheid. Die maakt dat u een gietvloer niet kunt ‘voeden’, zoals een stenen of parketvloer. Behandelt u uw gietvloer met een onderhoudsproduct dat olie bevat? Dan dringt dat niet in de vloer, maar laat het een vettig laagje na.

IPC onderscheidt twee vormen van reiniging:

1. Gewoon onderhoud

  • Los of opwaaiend vuil zoals stof, zand of haren verwijdert u met een stofzuiger of stofwisser (type Swiffer). Gebruikt u een stofzuiger? Koppel dan de juiste zuigmond aan, zodat u geen krassen maakt.
    Tip: mijd tocht en leg een vloermat aan de deur. Zo beperkt u de aanvoer van stof en zand.
  • Maak de vloer schoon met water, een aangepast reinigingsproduct en een zachte dweil of microvezeldoek. Gebruik geen producten die zeep of een vorm van lijnolie bevatten. Zij laten een dun, vettig laagje na (een sluier of film) dat het vuil sneller aantrekt en gevaarlijk glad kan zijn. Ook krachtige (industriële) ontvetters zijn een slecht idee. U riskeert er de toplaag van uw vloer mee te beschadigen.

Tips voor snel en efficiënt onderhoud:

  • Volg de instructies op de verpakking van uw schoonmaakmiddel goed op.
  • Voeg de juiste hoeveelheid water toe aan uw schoonmaakmiddel (zie verpakking). Gebruik liefst geen mop (ook wel zwabber genoemd), daarmee verspreidt u het vuil meer over de vloer, dan dat u het opneemt.
  • Wees zuinig met water: zo vermijdt u kalkaanslag. Laat uw vloer goed drogen voor u er opnieuw op loopt.
  • Gemorst? Verwijder alle vloeistoffen – zoals koffie, soep of drank – zo snel mogelijk, vóór ze indrogen.

2. Intensief onderhoud

Ziet uw vloer er na jaren gebruik toch niet meer zo sprankelend uit? Dan is het misschien tijd voor een intensief onderhoud. U hoeft daarvoor niet de hele vloer aan te pakken. Focus op de plekken waar er is gemorst, of waar onzuiverheden, strepen of storende vlekken in het oog springen.

Opgelet: ga een gietvloer nooit te lijf met een schuurspons! U riskeert om doffe plekken te maken.

Kiest u voor een gietvloer van IPC? Reken dan op ons voor uitgebreid advies over het onderhoud.

Meer info? Neem contact op